Baka det enkla men godaste brödet

 
Det godaste brödet jag vet.. För det blir sådär knaprigt på utsidan och lite segt och härligt på insidan.. med luftbubblor där smöret samlas och gifter sig lite extra med en god skiva ost. Dessutom är det så lättbakat att det inte går att misslyckas.. för det enda man kan misslyckas med så är det att bränna det.. och så länge man inte tar ut en kolbit ur ugnen så är det bara gott med en lagom bränd yta.
Dessutom kan man sättadegen på kvällen, och baka brödet dgen efter. Det gillar jag.. Så på fredagen innan läggdags sätter jag degen som innehåller följade:
 
3 krm färsk jäst
3 dl kallt vatten
6½ dl vetemjöl special
1½ tsk salt
 
Rör ut jästen i lite av vattnet, blanda sedan i resten av vattnet och resterande ingredienser. Rör till allt blandats. Det är en rätt lös deg, så ta inte i mer mjöl än vad det står.
Då var första momentet klart. Plasta bunken och gå och lägg dig ett par timmar, eller vad du nu vill göra. Du ska iallafall slå hål på en sisådär 8-10 timmar. Tänk på att degen ska stå framme och jäsa i rumstemepratur.
 
Dagen efter sätter du ugnen på 250-275 grader (min ugn går inte högre än till 250, så jag kör på det). Skrapa ur den lösa och luftiga degen på ett mjölat bakbord. Jag brukar dela degen i två bitar. Sedan kommer knepet med att arbeta degen så lite som möjligt. Skapa dig ett bröd genom att försiktigt vika fram en form. Lägg över bröden med skarven nedåt på bakplåtspapper. Här kan man variera brödet genom att pensla med lite vatten och strö på olika fröer och flingsalt. Låt bröden jäsa 40 minuter.
Sen skjutsar du in brödet i mitten av ugnen och låter det stå tills de fått fin färg, ca 15-20 minuter.
 
 
Det är så jag bakar detta fantastiska brödet. Det går att variera i form från små frukostbullar, till baguetter eller till mindre bröd. Även i smak kan man göra lite som man vill.
 
Viktiga är att det får jäsa länge, inte arbetas med för mycket och sedan får stå sin tid i ugnen.
 
Originalreceptet hittar du i boken Enklare Bröd. En bok som nog är det mest använda receptboken i det här hemmet. Verkligen en brödbok att rekomendera!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0