Bevara minnen

 
Köpte mig en ny adventljusstake till köket. En klassiker. Det är inte lätt att hitta adventsljusstakar längre, eller det ÄR lätt men svårt att välja om man inte sållar. Ett tag hade alla nästan samma form. Nu finns det ju ALLT, och i alla möjliga färger och material. Jag gillar ju egentligen den klassiska V-formen allra mest. Sedan har jag ett par helt raka i vardagsrumsfönsterna som jag gillar. De är så stora de fönsterna, att en "vanlig" ljusstake skulle försvinna och se yttepyttig ut. Så där har jag två långa från Svenljunga, med fårskinn. De andra jag har med lamporna jämte varandra är väl inga favoriter direkt. Inte längre, även om de är rätt fina.
 
Men hur som.. åter till den nya i köket. Jag hittade en vit klassisk ljusstake som påminner om de man själv växte upp med. Då var de dock mer åt bruna hållet, eller i gulnad furu.. Säkerligen införskaffade på flummiga 70-talet :D Tror inte min mamma har kvar någon av dem längre. Men jag har, i minnet. Oc det är ju det som är så viktigt.. Idag byter vi ut saker så himla mycket. Allt efter årstider, trender och skapade behov. Jag är inte bättre själv. Men nu känner jag att några sådana där klassiker som hänger med år efter år, och som alltid finns i vårt hem måste finnas. Speciellt för Tyra. Jag vet ju själv att jag har sådana saker i mitt minne, och det vill jag ge vidare.
Jag har många mysiga minnen från barndomen, och speciellt från julen. Det ska jag föra vidare, på vårt sätt med minnen som vi tillsammans skapar.
 
En annan sak är ju dofter.. Dofter kan ju flera år efter en händelse fortfarande väcka minnen. 
När vi var barn åkte vi och firade jul varenda år i Sälen, Lindvallen. Jag har så mycket minnen därifrån, så många bra minnen som jag tänker på VARJE år. Även om det var många år sedan vi var där nu. Ändå finns de med mig varje år, och de suddas inte ut heller. Eller okej, där är en sak jag faktiskt inte minns riktigt. Sälenstugan, var det så butiken hette? Den där de hade mycket hemslöjd, mattor och mycket furu? Iaf.. då på den tiden ÄLSKADE jag den butiken. Kanske allra mest för att det blev en sådan butik som jag redan då insåg att den skulle bli ett minne för livet. Det var doften, atmosfären och där fanns hantverk. Jag och min storebror brukade gå dit själva och hitta små julklappar till mamma, pappa och mormor. Små ljusstakar och annat. Sedan köpte jag mitt allra första doftkrus där, det var modernt på den tiden (sådana man hängde på väggen, som sedan gjorde stora fettfläckar på väggen där den hängde). Också skulle man hitta en doft till kruset. Jag luktade på alla dofter, men det var apelsin jag föll för. Den där omfamnande varma doften. Precis som Lindvallen gav mig. Det var en speciell apelsindoft, inte som alla andra.. Flera år senare släppte Body Shop en spray till hemmet.. som luktade precis sådär. Som den eftermiddagen då jag stod där i den furubeklädda butiken och valde doft till mitt doftkrus. Jag köpte såklart på mig en flaska och då och då sprayade jag en dusch från flaskan och gjorde en djupdykning i minnen.
 
Därför har det också blivit en grej att städa med Maison Belle Christmas till jul. Dyr städning, men ack så gott det doftar. En dag kanske Tyra kommer och berättar om den doften, och vilket mysigt minne det ger henne av hemtrevliga jular. Då kommer det vara värt varenda krona.
 
Dessutom gjorde jag världens klipp idag och fyndade en hel låda med detta underbara rengöringsmedel. Så här blir det städa av, och juldoft i hela huset :D Kan tipsa om att Tradera, där kan ni fynda detta till riktigt bra pris just nu.
 
Så minnen.. tänk på det innan ni byter ut saker bara för att följa trender. Det finns mycket snyggt, och jag vill också byta ut hela tiden.. Men några stående har vi. Kähler-vaser, Sturehofkrukor, gjutjärnskrukor, Glorialjusstake, återkommande julpynt och en och annan filt. Små saker, som blir så betydelsefulla.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0