Gör något kul med ogräset

Hej på er!!

Nu måste jag ivrigt berätta vad ni gör med ert ogräs.. ja om ni nu har maskrosor som spökar i er trädgård. Då gör man maskrosgelé. Japp. Maskrosgelé.
Vi har maskrosor till förbannelse i vår trädgård. Men då har vi ändå fått bort bra många om man jämnför med vad här var då vi flyttade hit *pheew* Det har varit många saltkurer, giftkurer, plockande, grävande och svärande över dessa gula blommor. Jisses!
Men så i fredags fick jag hem ett nytt nummer av Allt om Trädgård. Egentligen får jag två nummer då jag råkade anmäla både mej och D. för en korttids prenumeration. Smart, inte!! Men men, nu får jag två sekatörer och dubbel uppsättning lökar ;) Och grannen får en tidning. Den behöver ju inte ligga här hemma och skräpa, ett nummer räcker gott. Så då kan ju grannen likväl få det andra nummret.
Iaf. i senaste nummret är där recept på maskrosgelé.. Och varför inte göra ngt av ogräset?? Inte för att man skulle kunna göra gelé av alla blommorna som kommer igen och igen och igen och..... igeeeen. Men när dom börjar poppa upp kan man ju börja säsongen bra iaf. Vi plockade in 125 gram (vi gjorde bara halva satsen och det blir mer lagom) blommor utan stjälkar. Dessa rensade vi i en gryta så att det bara, nästan, var de gula kronbladen kvar. Sen skalade jag en halv citron med en potatisskalare (för det vita vill vi INTE ha med) och la skalet i grytan, också pressade jag över saften från den halva citronen. I grytan hade jag också ETT rött tärnat äpple samt en rosmarinkvist. På med 2,5 dl vatten och låt sjuda i ca. 30 minuter. Också får man röra om då och då.. Efter de trettio minuterna silar man av vätskan i en annan kastrull, också pressar man moset så man får med all vätska. Sen är det bara till att blanda i 2,5 dl syltsocker i vätskan och koka upp i ca 5-10 minuter. Också häller man upp detta på en eller två rengjorda burkar.
Jag tycker gelén passar fint fint som en marmelad också. Till västerbottenost är den alldeles utmärkt och innan smakade vi den till grillat. Också himla gott. Jag är inte glad för gelé i vanliga fall. Men den här är faktiskt riktigt god. Så har ni som vi med maskrosor, gör då ngt kul av saken.. För det var bra mycket trevligare att plocka blommorna nu när de skulle bli ngt av det än när man annars bara slänger det i komposten..

Annars är det ju mindre kul med allt som slår ut nu.. För himmel vad allergin håller på varenda dag.. Mina ögon rinner jämnt och städnigt och samtidigt känns det osm att odm är fyllda med grus. Nysningarna är ju inget att försöka hålla på, då skulle huvudet sprängas. Och snytpapper, alltid nära till hands.
Men värt är ögonen.. usch.
Hörde på radion att denna allergisäsongen är den värsta på sex år.. Jo tack, vi känner det ;)

Nu ska jag göra mej en iskaffe. Sen en kall sås. Idag ska vi ha fiskpinnar (alltså jag har inte ätit det på huuuuundra år så idag tänkte jag prova det igen) hemmagjord (såklart!) potatismos och en kall sås.

Ha en finfin måndag!
Kram

Kommentarer
Postat av: anna

Jobbigt med allergi :(Bra att ta tillvara på "ogräs" och göra något bra av det!Lekstugan är bara 1.5* 1.5 meter och vi har lyckats klämma in den i ena hörnan av tomten, så det fungerar fintfint! Vi är jätteglada för att vi har den på vår lilla täppa!Kram

2012-05-07 @ 19:10:34
URL: http://www.ettseptemberbarn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0