Norge, och alla de andra med.

Norge, Norway, Norja.
Jag vet, ni vet, många vet vad Norge råkat ut för. Hemskt! När jag först hörde om det igår trodde jag inte det var så illa. En man hade klätt ut sig till polis och använde vapen. Min första tanke var, ännu en galning är i farten. Hemskt att man blivit så avtrubbad. Men något händer hela tiden. Nu var detta illa, mycket mer illa än vad jag hade kunnat föreställa mej. Fastän jag såg på nyheterna imorse om händelsen och grät när de stackars ungdomarna blev intervjuade så kunde jag inte, och kan fortfarande inte, riktigt föreställa mej om hur det verkligen är i landet Norge nu. Men det finns många andra som kan. De människor som ständigt lever i en bombad värld. De människor som inte vet om deras barn kommer komma hem igen. Eller barn som inte vet om deras föräldrar kommer komma hem. De är dom som kan föreställa sej hur det var i Norge igår. Andra har fått känna på deras vardag. En vardag som ingen vill känna på. En händelse man inte vill att någon ska bli drabbad av.Detta är en av de handlingarna vi inte vill ha i vår värld. Många av oss, vill inte.


En annan sak som skrämde mej igår när jag verkligen förstod vad som hänt var medias makt om att återigen skrämma och koppla detta till en terrorattack. Terror mot Oslo. Terror mot Norge. Många tog för givet att en muslimsk terrorgrupp var i farten. Jag tänkte också det. Men mest för att det en dag kommer rinna över bägaren och folk från mellanöstern känner att de inte kan ta mer skit och låta sin familj och släktingar få leva i den otrygga värld de lever i. Norge har skickat soldater både till Libyen och Irak. Så är det.


När det senare under kvällens gång kom fram att det var en norsk ung kille på 32 år utan något utländskt påbrå, då drogs det in med terrorattacker. Då blev det ett vansinnesdåd.Det är ju skönt att de gått ut med hans extrema åsikter. Så man vet var han står. Det ingen media försvarar på något vis och han hängdes ut innan norska polisen ville bekräfta vem han var.
Men varför tror folk direkt att det är en muslimsk grupp som är i farten? Det hördes från flera ställen igår, och åsikterna var starka och riktigt obehagliga. Ska man verkligen dra alla stackars muslimer över en kam? Ska vi göra det med unga norrmän nu också?


När jag idag berättade för de ovetande om vad som hänt igår och berättade om den norska unga killen som gjorde detta så var det som om de väntade på att jag skulle lägga till att han hade en utländsk bakgrund. Det gjorde jag inte, för han är ju norsk. När de senare också fick se en bild på killen så var reaktionen -Men, en helt vanlig ung kille.. Han ser inte ens farlig ut. Är inte alla rätt vanliga? Hade han inte varit vanlig om han hade haft svart tjockt hår, liiite mörkare hy och kanske skägg eller något annat som en blond, välrakad nordisk kille inte har?


Men vad som mest får mej att vilja skriva det här inlägget är inte för att kritisera någon på något vis. Vi är många som tänker på Norge en dag som denna. Vi kommer tänka på Norge fler gånger om denna händelsen. Detta är något som blir tragisk historia. När man nu tittar sej omkring i bloggvärlden, och i övriga media så är det så mycket Norge. Men jag önskar så att alla kunde tänka på alla de andra, de som lever i detta helvetet (som Norges statsminister uttryckte sig) dagligen också. Låt inte det bli en vardag som så mycket annat bara för att det händer varje dag. Om vi inte vill ha det så för någon, så måste vi också visa det!! Skriv om Norge men glöm inte andra bombade länder..


Jag tänker på de norska ungdomarna, men jag tänker också på de som kanske just nu fick sitt hus bortsprängt i Irak, eller Palestina och jag tänker också på de stackarna som utsattes för så mycket hat igår innan sanningen kommit fram.


Tänk på varandra, men inte bara för stunden!


Kommentarer
Postat av: Karin

Håller helt med dig om det du skriver.

Fasansfullt och hemskt tragiskt, det går liksom inte att ta in riktigt. Sen tänkte jag också på mediern igår att de var så snabba med att ha misstankar hit och dit innan man vet nåt säkert...lite skrämmande.

2011-07-23 @ 23:24:21
URL: http://www.signeratkarin.blogspot.com
Postat av: Agnes

Camilla, först nu, torsdag natt läser jag ditt tankvärda inlägg!Så rätt du har i allt...Jag tände ett ljus för Norge i lördags!

Jag har inte tänt ljus för de lidande i Afganistan, de som förlorade massor i ett jordbävningsdrabbat Japan...Jag tror att Norge berör mej starkt för att jag blir orolig att ett sådant dåd kan ske också här i Sverige. Sverige som delar gräns med Norge...Ett land som på många sätt är likt vårt.

Det betyder inte att jag inte bryr mej om vad som händer i övriga världen, utan bara speglar min egna rädsla!Kram till dej!

2011-07-30 @ 01:05:41
URL: http://losagnes.blogg.se/
Postat av: Lena

Ovanstående kommentar var från mej och inte från dottern!

2011-07-30 @ 01:07:18
URL: http://jagochvitt.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0