BAKBLOGG och supergott bröd

JA, detta är för tillfället en BAKBLOGG.. Kan icke hjälpas men just nu är det så galet roligt att baka. Jag experimenterar och leker lite och sen går jag efter recept..
Igår fick jag hem den nya boken Enklare bröd :D
Ni sokm ijnte vill läsa om mat.. stäng nu ;)

Här ser ni senaste baket.. Givetvis från boken :) Med ett perfekt recept. Jag satte degen tidigt imorse (klockan sex imorse) och sen gick jag till jobbet. När jag kom hem igen så bakade jag dessa små bröden (jag gjorde mina lite mindre och bulligare än de i boken). Ser ni träspateln också? Den är så himla smidig när jag ska ha in bröden på stenplattan jag har i ugnen. För fleeeera fleeera år sedan fick jag och D. en stenplatta av mamma och pappa i juklapp. Man skulle ha den till pizzor. Men jag klurade aldrig ut hur jag skulle få det bra. Så den ha mest legat oanvänd till nu. Nu bakar jag alltid bröden på den plattan och med "bagarespateln" får jag bröden snabbt och lätt på plats utan att bränna mej :D
Iaf. så kan jag säga att dessa bröden blev GUDAGODA.. :D Jag provade ett nytt mjöl också, Manitoba Cream. Vet inte okm det gjorde dessa etra goda :D Men de blev fluffiga, frasiga och sådär lagom sega. Åhååå!!

Tanken till att de skulle bakas just idag var att jag blev himla sugen på bruchetta till förrätt. Sagt och gjort! Jag stkete upp nybakta skivor i lite olja. Sen fräste jag snabbt upp tomtat och mozzarella som jag la på brödet med lite basilika. Gott? Galet!

Bröden har växt ihop när jag tog ut dem från ugnen. Och när jag skulle dela på dessa så lovar jag att det frasade på riktigt :) Ni måste prova baka! Tänk vilken lyxig frulle ni kan bjuda på.. Ska det var till frukost sätter man degen på kvällen innan man går och lägger sej och bakar sedan ut bröden på morgonen.. Enkelt!

Detta behövs:

3 krm jäst (ca. 3gram)
3 dl kallt vatten
1½ tsk salt
5½ dl vetemjöl special.

Blanda jästen med vattnet så jästen löser sig. Blanda sedan i salt och mjöl. Degen är rätt lös.
Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå över natten/dagen.

På morgonen/kvällen skrapar du ut degen på ett mjölat bakbord. Sedan viker du ihop degen till ett lite paket. Från kant till mitten. Sätt ugnen på 250 el. 270 grader. Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.
Dela sedan degen i så många bitar du vill. Ett stort bröd, baguetter eller bullar. Stöll in en oöm form i ugnen med lite kallt vatten i. Sätt in degen och baka av i 15-20 minuter tills bröden fått riktigt fin färg.

Tänk på att inte knåda degen, använd bara "vik-teknik" så får man ett luftigt gott bröd :)
Hoppas nu jag inte skrivit ngt fel.. jag har inte boken framför mej.. så hoppas ingen hänger mej ;)

Till middag idag åt vi baconlindad fläskfilé som jag stekt upp, och som sedan fått gå klart i ugnen tillsammans med en god svampsås och stekta champinjoner. Till detta hade vi duschesspotatis. IDAG känner jag mej RIKTIGT nöjd med maten :D Lyckat!!

Snart kommer jag hopa i säng. Det ligger ngt i proppen och lurar. Jag känner mej lite småsnuvig, trött och helt öm i kroppen. Men det vill liksom inte bryta ut. Vilket är bra. Men jag vill bara sova. Och det kan nog vara dax nu ;) 

Kommentarer
Postat av: Camillasnyahemem

Åh vad du frestas, både med bröd och svampsås. Ser verkligen helt galet gott ut, och fraset du beskriver, mums! Jag ska testa att baka dessa någon gång, om jag gör det 10 ggr kanske det lyckas? :)



Trevlig helg!

2010-10-08 @ 23:58:13
URL: http://www.camillasnyahem.se
Postat av: Linruz

Mums det riktigt syns hur frasigt goda de är.

Kansk skulle försöka mig på att baka dem någon gång.

Kram kram Lina

2010-10-09 @ 08:25:04
URL: http://www.linruz.se
Postat av: tina

Å vad jag blev sugen på nybakt....måste givetvis testas!!



trevlig helg å kram!

2010-10-09 @ 11:12:24
URL: http://tinaminastina.blogg.se/
Postat av: sofie

Åh, vad sugen och inspirerad jag blir att baka bröd nu! Vi är inne i en riktig sopp-period i matväg nu och då passar ju hembakat bröd så bra till :)



Hoppas du känner dig bättre snart.

Fortsatt trevlig helg!

2010-10-10 @ 00:59:31
URL: http://syssla.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0