Le Creuset stekjärn, mina åsikter!

Le Creuset gjutjärnspanna med emaljerad insida. Här är mina åsikter!

FOTO: Camilla, Hantverkaregatan.blogg.se

Jag köpte ju ett nytt stekjärn för ett tag sedan. Tänkte bara skriva några snabba rader om det, om ngn nu går i tankarna på att köpa ett :)
Själv höll jag på som en galning när jag letade information om vilket järn man skulle ha. Jag var ju helt inne på att köpa ett gjutjärn, så den saken var klar. Teflonpannor och allt vad det heter har vi och har haft en hel del av här hemma. Nu skulle det bli ett REJÄLT!! Ett som håller i flera år.
Så då låg mina tankar på ett Skeppshult eller Le Creuset. Skeppshult är ju bra mycket billigare, nästan halva priset av ett Le Creuset. Men mina tidigare erfarenheter, som dock är få, av gjutjärn är ju att maten gärna fastnar i järnet. Mest beror det väl på att man har alldeles för hög värme, har jag fått lära mej genom min informationsökande resa. Men, det var också det jag hade att gå på av egna erfarenheter. Samt att man får en härlig stekyta i gjutjärn. Mat som brännt fast och svårdiskat, så ville jag absolut inte ha det. Därför föll tanken mer och mer på Le Creuset som är emaljerad på insidan. Samtidigt blev jag osäker på om det då inte skulle bli samma sak som att steka i en teflonpanna. Sen kan ju emaljen släppa ifrån sej bly vid värme. Det vill man ju inte! Så jag mailade till Le Creuset och frågade. Le Creuset använder glasemalj, så det finns inget bly i det. Däremot ska man nog akta sej för de billiga järnen. På det stora möbelvaruhuset säljs ett järn som på bild är en bra kopia på ett Le Creusetjärn, men jag skulle nog akta mej för den emlajen.. Om man nu inte kan få svar på att det är blyfritt :)
Det tråkiga med Le Creuset, om man jämnför med Skepphult, är ju att det då inte är närproducerat. Men men, efter infon jag letat efterså beslöt jag mej för ett Le Creuset iaf. Det blev en hel del mer pengar, men förhoppningsvis ett järn som ska hålla i evigheter. När jag var ute på shoppingtur så tänkte jag känna på ett järn, då det kan vara bra att känna hur det känns. Men alla var slutsålda i alla butiker. Så jag chansade och beställde mitt på nätet iaf. :)
Och jag ångrar mej inte. Järnet är gediget! Man får ha starka nypor om man ska orka med det. Men det är också oslagbart!! Sen jag fick hem mitt järn har jag gärna stekt ngt till våra middagar, typ varje dag :) Man behöver inte köra plattan på full värme, det blir bra värme iaf. Våra plattor går upp till nio, jag har det på max sju. Värmen blir jämn. Och när man tycker att det man stekt är bra och klart, men det behöver stå på värme ett tag. Då är det bara till att sänka till ettan eller tvåan, så kan det stå där och hålla riktigt bra värme.
Gyozan som jag gjorde för ngn dag sedan har alltid haft en tendens till att fastna i sekjärnet när jag gjort dessa godbitar. Detta var första gången de faktiskt blev heeeelt perfekta i bottnen :D
Dessutom är järnet snyggt och kan ställas direkt på bordet för en riktigt varm servering.

Tack vare emlajen så är det väldigt lätt att rengöra. Jag använder bara varmt vatten och diskborsten. Diskmedel vill jag inte använda. Man ska inte det i gjutjärn. Vet dock inte hur det är med emaljerat. Men det behövs inte. Endast varmt vatten. Har det brännt fast lite, så är det bara till att låta järnet svalna lite och sen hälla på vatten och låta det stå i 15-20 minuter. Sen är det bara att diska rent.
Jag oljar in mitt rätt ofta också, så behåller man den fina, snygga och svarta ytan :)

Jag är verkligen helnöjd, och jag är glad att jag la de där extra pengarna. Detta järnet kommer förhoppningsvis hålla i fleeera fleeera år. Då har det lönat sej, med tanke på hur många dåliga järn man hade kunnat köpa på sej under sin livstid.

Nackdelar då..?? Det är tyngden. Men så är det med alla gjutjärn. De är tunga..

Så går du i tankar på att köpa ett gjutjärnsstekjärn.. här har du mina åsikter om Le Creuet iaf :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Igår var jag och D. en sväng på Netto, vi skulle handla lite till kvällens mat (som stektes..hehe..).
Då sprang jag på en träburk..

FOTO: Camilla, Hantverkaregatan.blogg.se

När jag såg att den fanns i vitt så kunde jag inte låta bli. Var den skulle stå visste jag inte då. Men den kostade bara 29:- Så det blir man ju inte fattig på ;)
När jag kom hem sen så åkte balsamvinägern, balsamicon och chilioljan ner i burken. Den kommer nog inte stå där för alltid. Men just nu känns den fin där den står.
Hmm.. nu kom jag och tänka på att jag skulle köpt fler. De skulle kunna stå ovanpå ena skåpet där vi har ställt hälsokost och vitaminer.  Man skulle kunna stoppa ner det i en sådan burk istället :P
Hmm.. tror faktiskt jag ska gå till Netto nu, igår fanns det två vita burkar kvar.. Kanske finns dom fortfarande kvar.. Så jag sätter punkt här och skyndar mej iväg nu.

Tack o hej!

------------------------

Lite senare..

Jag gick direkt till Netto.. När jag kom till hyllan stod där en burk kvar. Den tog jag. Sen lyfte jag på huvudet och såg den andra burken också. Så jag fick tag på två.. Nu ska jag fylla dessa med lite saker och ställa upp ovanpå skåpet. Så blir där lite ordning :D

Kommentarer
Postat av: Camilla(s nya hem)

Vilken gedigen recension! Tack för det!Vilken tur du hade som hittade båda två! :) Jag är sur över att jag väntade för länge med att gå tillbaka till Nordik för att köpa Brukas lackade stege för halva priset, var så säker på att den skulle finnas kvar, så när jag gick tillbaka var den slut. ÅHHH jag är fortfarande arg på mig själv, grrrr!

2010-02-02 @ 11:42:48
URL: http://www.camillasnyahem.se
Postat av: Magnus Stekare

Oberoende av om man köper Le Creuset eller Skepphult blir man säkert nöjd. Dock har jag efter en del testande dragit följande slutsats:

* Emaljerad insida är lättare att underhålla, men efter en hel del testande tycker jag att den som ofta kallas "matt emaljerad" har lite lättare för att bränna vid.

* En i gjutjärn kräver lite mer underhåll och omtanke, men är i mitt tycke något bättre om man tänker bryn/steka mycket av ingredienserna före långkoken.Jag har ett gjutjärns stekjärn från RONAB som är helt legendariskt. Dessa finns naturligtvis inte mer, så just nu lutar det nog mest åt en Skeppshult för min del.

2012-01-17 @ 23:39:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0