Sockerkakssemla

 
 
Idag träffades vår lilla "mammagrupp" en stund på kvällen.. Och jag passade på att baka, man får ju ta vara på chanserna. Så det gjorde jag idag, och blev himla sugen på semla. Dock är degar ingen höjdare för min del.. Så varför inte göra en sockerkakssemla? Snabbt, enkelt och himla gott.
 
 
 
 
Först gjorde jag en enkel sockerkaka.

Ingredienser

  • 75 g Smör ELLER 3/4 dl flytande margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
Fyllning:
 
250 gr mandelmassa
vatten
sockerkaka
 
3 dl Vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Anväder du flytande margarin kan mjölk och margarin blandas direkt ned i smeten istället. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker och mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

När kakan är färdig så själp upp den på en tallrik. Låt svalna.

Riv mandelmassa i en bunke.

Vispa grädde.

Dela kakan på mitten, och lägg toppen åt sidan. Gröp ur en "kanal" i kakans undre del. Lägg delar av innanmätet med mandelmassan och blanda detta till en lagom smet med lite vatten.

Fyll kanalen i kakan med mandelmassan, och spritsa på grädde. Lägg på "locket", kakans övre del, och åudra sedan på florsocker.

Vill man går det bra att smaksätta sockerkakan med nymald kardemumma.

 

 

 

 

Kommentarer
Postat av: Maria -Snickaregården

Det där lät fantastiskt gott. Måste testas. Tack för receptet :)
Kram Maria

2016-01-20 @ 04:28:49
Postat av: Anonym

Såg att din sockerkakssemla var med i Expressen, såg lika god ut där! :)
Ska provbaka till helgen tror jag.

Svar: Vad roligt :) Hoppas du tycker den smakar.. Kram
Camilla

2016-01-29 @ 13:31:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0